Programcı Olmak ve Anlamak Üzerine

Bu blogda sıklıkla programlamanın ve yazılımın tabiatı üzerine bir şeyler yazıyor, üstatlardan alıntılar yapıyorum. Aslen vurguladığım şey, programcı olmak her şeyden önce, anlamaktır. Bunları bir araya toplamak istedim, elime geçtikçe buraya ekleyeceğim. Zevkle okuyun:

Martin Fowler, Refactoring isimli kitabında şöyle der:

Herhangi bir insan bilgisayarın anlayabileceği kod yazabilir. İyi programcılar ise insanların anlayabileceği kod yazarlar.

(Any fool can write code that a computer can understand. Good programmers write code that humans can understand.)

Max Kanat-Alexander, Code Simplicity isimli kitabına şu cümlelerle başlar:

İyi programcıyla kötü programcı arasındaki fark anlamadır. Yani kötü programcılar ne yaptıklarını anlamazlar, iyi programcılar ise anlarlar. İster inanın, ister inanmayın ama bu gerçekten bu kadar basittir.

(The difference between a bad programmer and a good programmer is understanding . That is, bad programmers don’t understand what they are doing, and good programmers do. Believe it or not, it really is that simple.)

Programlama dünyasının kurucularından Donald Knuth şöyle diyor:

Bir program yazdığınız zaman, onu aslen bir edebiyat eseri olarak düşünün. Çünkü, insanların okuyacağı bir şey yazmaya çalışıyorsunuz. Onu, bilgisayarın uygulayacağı bir şey olarak düşünmeyin. Programınızı okunur kılmakta ne kadar başarılı olursanız, programınız o kadar başarılı olacaktır: Programı, bugün anlayacakınız, önümüzdeki hafta anlayacakınız, ve o program üzerine çalışıp, onu değiştirecek olan, sizden sonra gelenler anlayacaklar.

(When you write a program, think of it primarily as a work of literature. You’re trying to write something that human beings are going to read. Don’t think of it primarily as something a computer is going to follow. The more effective you are at making your program readable, the more effective it’s going to be: You’ll understand it today, you’ll understand it next week, and your successors who are going to maintain and modify it will understand it.)

Devamlı, anladığımız ve etrafımızdakilerin anladığı programlar yazmak umuduyla.

Toplam görüntülenme sayısı: 920