Java Tutorial ya da Kendi Kendine Java Öğren

Java’ya yeni başlayanların en çok aradığı şeydir güzel bir kaynak. Aslında biz Türkler işin daha çok örnek program tarafıyla ilgileniriz, çok okumadan örneklerden yola çıkarak öğrenmek yani. Tabi programlama örnek görmeden ve yapmadan öğrenilmez, bu doğru. Ama sadece örnekle de öğrenilmez ya da hem çok uzun sürer hem de eksik kalan noktalar olur. Bu yüzden bana Java ile ilgili kaynak soranlara verdiğim ilk kaynak Java Tutorial‘dır. Java Tutorial, taa 1996 yazından bu yana kitap olarak basılıyor. Ben ilk baskısını almıştım çıktıktan hemen sonra. O zaman tek ciltti, sonra önce iki sonra da üç cilt olarak basılmaya başlandı.
Adındaki tutorial kelimesinden de anlaşıldığı gibi özel ders tadında, kendi başınıza çalışarak öğrenmenize yardımcı olacak kadar basit ve detaylı anlatan kitaplar bunlar. Yüzlerce Java program örneği var bu kitapların, her konudan var, basiti de var karmaşığı da. İşin güzel tarafı bu kitaplar, taa bir cilt olduğu günlerden bu yana internette, burada online olarak erişilebilir durumda.  Aynı sayfadaki linkten giderek bu üç cilt kitabı HTML olarak makinanıza indirebilirsiniz. Tutorial bir kaç ayda bir yenileniyor ve bahsettiğim sayfada yenilenme tarihi de var, ona göre her zaman en son halini makinanızda bulundurabilirsiniz.

Üç cildin ilki en temel bilgileri içeriyor. Java’yı anlamakta zorluk çekiyor ve en temel konularda bile bilgi eksikliği hissediyor ve hata yapıyorsanız muhakkak bu kitaba göz atın. İkinci cilt, Swing hakkında. Yani Java’yı kullanarak kullanıcı grafik arayüzüne (GUI) sahip yazılımlar ele alınıyor. Bu kitabın örneklerini Netbeans uygulaması olarak makinanıza proje halinde indirebildiğiniz gibi, tutorialın HTML sayfalarındaki linklere basınca JNLP   ve Java Web Start yardımıyla başka birşey yapmadan örnek programın çalıştığını ve grafik arayünün görüntülendiğini göreceksiniz.

Üçüncü cilt ise ağ programlama, RMI ve JDBC gibi nispeten daha ileri konuları kapsıyor.

Java’ya vakit ayırarak sağlam bir şekilde öğrenmek isteyenler için ilk adım bence Java Tutorial olmalı.

Toplam görüntülenme sayısı: 16193